Followers

Thursday, November 18, 2010

~Petua : Meredakan Demam Panas~

Salam..

Skg ni musim demam, batuk, sesema..cuaca pun tak menentukan..kejap panas kejap hujan..tu yg ramai tak sihat..terutama budak2..termasuk la anak2 aku..demam smp nak dkt 2 mgg bln lepas..tapi on off on off la..smp amik darah, x-ray segala..skg ni alhamdulillah dah pulih sepenuhnya..

Bila anak demam panas, dah tentu kita risaukan..lagi2 tgh waktu mlm..kat umah tu mmg aku stand by ubat demam, batuk n sesema..lagi satu ubat punggung..time anak aku demam panas ari tu, ada la mak aku bg petua utk kurang or redakan demam panas tu...

1. Kena sentiasa lap kan badan anak dgn kain basah. (Cool Fever mmg sentiasa kat dahi anak )
2. Jarem / Basahkan kepala anak..bila kering je basahkan lagi..biar panas tu keluar..
3. Kalau panas sgt..cuba cara ni utk redakan panas anak, amik segenggam asam jawa dan bancuh dgn air, jgn cair sgt laa..pastu sapukan ke perut anak tu..balutkan dgn kain,ikat (jgn ketat2..cam barutla..) pastu bakinya lumurkan kat kepala anak..pastu tu cuba letak tgn kat kepala anak, mesti rasa bahang panas tu keluar..
4. Kalau bunga raya putih pun blh...amik bunga raya putih, ramas smp kuar lendir dia..sapukan kat kepala..

time anak2 aku demam..mmg kat atas tu la yg aku buat, kecuali no 4. sbb tak de pokok bunga raya putih..pastu bg anak minum air masak byk2..mmg dia minum tak byk...tapi bg dgn kerap..

Semoga Petua ni dapat membantu kalian..

12 Komen Sahabat Saya:

Ummu~Ishak said... [Reply to comment]

'demampanas' aku tak kebah2 pun dah bertahun dah :p

Sricahaya said... [Reply to comment]

@Ummu~Ishak

ko demam panas lain..hehehehe

lia said... [Reply to comment]

baru2 ni amsyar lamaaa batuk2... last2 hari sabtu lepas p klinik utk kali ke berapa ntah, doc ckp, amik multivitamin sekali, utk antibodi anak kuat skit selain ubat yg dia bg.... multiV tu keep continuing la katanya....

Alhmdlh, da nmpk keberkesanannya...

Sricahaya said... [Reply to comment]

@lia

a'ah k.lia..doktor pun ada bg umairah multivitamin..bg botol besara lagi..suh share ngan adiknya..

Fadzlin said... [Reply to comment]

ooo bgs petua shida ni..nnt kalo adam DP bole try ni.so far dia xpenah kena DP lg.tp btul tu,skrg mmg musim fever & flu kn!sian our kids..hope d parents remain sihat la,kalo x cmne nk jg sick kiddo^-^

Sricahaya said... [Reply to comment]

@Fadzlin

petua org dulu2..
ada betulnya gak kan..
tak salah kita mencuba.. :)

Ena said... [Reply to comment]

tu petua org lama kan..
ena pun ada juga guna asi asam jawa tu.. tapi tu la.. budak2 yg dah bisa dengan ubat ending dier kena makan ubat juga la.. tapi membantu la sementara nak makan ubat kan..

Sricahaya said... [Reply to comment]

@Ena

a'ah..sekurang2nya meredakan demam panas..mana th kena tgh mlm kan..

armouris said... [Reply to comment]

lagi info tentang bayi demam di SIHAT SELALU - FAQ Tentang Bayi Demam

Sricahaya said... [Reply to comment]

@armouris
tq bg info..

Anonymous said... [Reply to comment]

Forgive me if it is wrong to fill the comments with a different topic, but maybe this information could be useful for your blog visitors. I would like to inform some of the products of men's health as follows: Vimax - Vimax - Vimax - Vimax - Vimax - Vimax - Vimax - VigRX Plus - Penis Enlargement.

Anonymous said... [Reply to comment]

Interesting blog by an elegant templates, it may be better if almost all the existing content on your blog is made unique with interesting topics that will give you more visitors to your site.
Vimax Brasil, Vimax no Brasil, Vimax, VigRX Plus, Vimax. Penis Enlargement.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails