Followers

Wednesday, June 29, 2011

~Walaupun Tak Berupdate...En. Nuffnang Tetap Baik Hati..~

Salam....lama betul aku tak update blog ni...hanya mampu buka dan tgk..lepas tu tutup balik...nak menaip, rasa sungguh malas sekali...hari ni buka blog lagi, dan terasa nak check Mr Nuffnang...yelakan..memandangkan dah lama menyepi, dah tentula Mr.Nuffnang pun menyepi...tp bila buka dan check nuffnang, sekali tgk ada 3 BE...alhamdulillah..thank's ye Mr. Nuffnang...tak la byk kan..ada beberasa sen je di situ...dan tetiba terasa nak update walaupun ringkas..hehe..



See...ada 3 BE...Thank's ye Mr Nuff....

Monday, May 09, 2011

~Dari Kakak Utk Mama~

Salam...rasanya blm terlambat lagi aku nak ucapkan Selamat Hari Ibu bt Bondaku yg tersayang..terima kasih atas segalanya..dan bt ibu mertuaku jua..terima kasih atas segala tunjuk ajar yg telah diberikan...dan Selamat hari ibu juga utk semua ibu2 diseluruh negara...

Hari jumaat ari tu..aku balik keje, tetiba kakak datang bagi kad dkt aku, sambil ckp: "Mama...I Love You..ni kakak bt utk mama...kat sekolah.." aku pun cium pipi dia ckp terima kasih..mama pun I love u kakak..tersengeh2 dia..tak sangka aku, kakak dah pandai bt semua ni..rasanya cam baru semalam aku lahirkan dia..sekejap je masa berlalu...terharu + happy..

Ni lah kad yg kakak btkan utk mama dia...


Cikgu dia yg printkan..dia cuma tampal ngan tulis...


" I Love You Mama.." Love Maira..



Wednesday, May 04, 2011

~Aku masih disini...~

Assalamualaikum..


Lama betul aku tak update blog...3 mgg tu..kalau rumah la yg kita tinggalkan selama 3 mgg dah bersawang dan berhabuk agaknya...blog kengkawan pun dah lama aku tak ziarah..asalnya sibuk sbb ada audit naziran 25 april hari tu..bila dah lepas kena audit, kena siapkan report lak..bila semua keje dah selesai..internet kat opis lak problem..haiihhhh sabarjelah...call TM Net, dia datang cek2 sudahnya tak leh gak..katanya dail tone kat tiang luar ada bunyi, ni masalah wire dalam opis..dia suh aku cari kontraktor yg reti wiring...mana lah aku tahu..kenal pun tak  kontraktor area sini..kalau org Tm tu bg no fon kontraktor suh aku contact ok gak kn....sudahnya aku panggil org ICT HQ, dorang try bt pun tak ok gak..so, skg ni org Ict tgh tunggu kontraktor dari bahagian pembangunan utk datang check kabel kat situ..bila?? aku pun tak tahu..keje kat opis tu dah makin bertambah...malas tu aku nak gi keramat bt keje kat sana...huhuhu..kalau esok tak ok gak..terpaksalah aku gi gak kan...kalau tak bertimbun la lagi keje aku..huhuhu

Byk sebenarnya yg aku nak cite..tapi nantilah..tunggu internet kat opis ok..bknya 9 jam tu aku online je ye..bila keje dah siap baru aku online ok..yelaa..kalau keje tak siap bknya ada org tlg siapkan..diri sendiri yg kena btkan..so, siapkan keje baru online..bknya kat umah tak blh online...baru duduk tak sampai 10 minit, ada je yg kacau...sapa lagi kalau bkn si kakak n adik..konon2 nak tdokan dorang dulu la baru nak online..sudahnya ngan aku2 sekali tertdo...hehehehe..ni blh menulis ni sbb abg dah anta kakak n adik gi umah wan dia..so, aku amik masa sikit utk update blog aku ni..sian tul aku tgk..hhehe..keylaa..ada masa nanti aku update lagi, pagi ni sempat la blogwalking jap..nanti aku bw lagi yer blog korang...daaaa




Tuesday, April 05, 2011

~BPA ubah lelaki jadi wanita~

KLORIN di dalam kolam renang akan bertukar menjadi racun jika bercampur dengan air kencing manusia. - Gambar hiasan
AIR walaupun sangat penting kepada tubuh manusia boleh bertukar racun memberi mudarat dengan bermacam cara.
Sebagai contoh, air bersih yang diminum menggunakan bekas plastik yang mengandungi bahan kimia Bisphenol A (BPA) dan Nonyphenol mampu menjejaskan kesihatan bahkan mengganggu sistem hormon.
Profesor Madya Mohamad Pauzi Zakaria dari Jabatan Sains Alam Sekitar, Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, salah satu daripada topik global yang sedang dibincangkan para saintis adalah bahan yang terkandung dalam bekas minuman plastik.
“Terdapat dua jenis bahan di dalamnya iaitu BPA dan Nonylphenol.
“Dua bahan itu digunakan untuk membuat bekas minuman seperti botol susu bayi kerana ia membuatkan plastik menjadi kuat dan tidak rapuh.
“Namun, ia memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia bahkan mampu menukarkan hormon di dalam badan manusia,” katanya.
BPA
Dakwanya, BPA dan Nonylphenol dikatakan lebih berbahaya terhadap lelaki kerana ia boleh menukar ciri lelaki kepada ciri wanita.
“Struktur molekul BPA dan Nonylphenol hampir menyerupai hormon yang terdapat dalam tubuh manusia.
“Jika manusia minum air menggunakan bekas plastik yang mengandungi BPA dan Nonylphenol, dua bahan ini akan menghapuskan hormon manusia sedia ada,” ujarnya.
Sebagai contoh, Pauzi berkata, jika seorang ibu minum bahan BPA dan Nonylphenol dan kemudian menyusukan anak lelakinya, bahan tersebut akan berpindah ke dalam tubuh anak lelakinya.
Secara tidak langsung, anak lelaki tersebut akan bertukar kepada ciri kewanitaan apabila dewasa kelak.
Menurut Pauzi, kajian di Tasik Apopka, Florida, Amerika Syarikat mendapati seekor buaya jantan yang terdedah kepada kedua-dua bahan itu akibat pembuang plastik di tasik tersebut telah bertukar secara perlahan menjadi buaya betina.
“Kajian pada tahun 1999 di Scandinavia pula menunjukkan ramai belia lelaki yang berumur 18 tahun secara perlahan memiliki sifat kewanitaan.
“Ini disebabkan kekerapan mereka terdedah kepada dua bahan tersebut.
“Lelaki yang sihat biasanya memiliki sebanyak 60 juta sperma untuk setiap mililiter.
“Malangnya, belia lelaki yang terdedah kepada dua bahan ini hanya memiliki sebanyak 20 juta sperma setiap mililiter,” katanya.
Selain isu pencemaran bekas minuman, sumber air yang diminum juga berupaya mendedahkan manusia kepada risiko penyakit kanser.

AIR paip yang sudah dirawat selamat diminum begitu sahaja.

“Air yang tidak dirawat mengandungi pelbagai bahan berbahaya seperti nitrat, arsenik, mikroorganisma dan bahan kimia daripada racun perosak.
“Setelah air di empangan memasuki pusat pemprosesan air, kebanyakan bahan itu berjaya dihapuskan.
“Klorin yang digunakan turut membantu menghapuskan bakteria.
“Begitupun, jika air yang telah diklorin itu bertembung dengan sisa organik seperti air kencing, ia akan bertindak balas dengan klorin dan menghasilkan Trihalomethanes (THM) iaitu bahan karsinogenik yang boleh menyebabkan kanser,” kata Pauzi.
Klorin
Jelas Pauzi yang berpengalaman selama 30 tahun dalam bidang Sains Alam Sekitar, kandungan klorin yang terdapat pada sumber air minuman bagaimanapun tidak terlalu banyak.
Sebaliknya, kata beliau, tempat paling berisiko adalah di kolam renang kerana kandungan klorinnya tinggi.
Mengulas lanjut, Pauzi memberitahu, THM wujud di dalam kolam renang jika terdapat ramai individu yang mandi di situ.
Jika salah seorang daripada mereka membuang air kecil atau najis yang merupakan sisa organik, ia akan bertindak balas dengan klorin lantas menghasilkan THM.
“Walaupun kandungan THM itu rendah, jika tersentuh atau diminum, kita boleh mendapat kanser dalam jangka masa panjang,” katanya kepada Jurnal.
Disebabkan itu, kata Pauzi, Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (USEPA) telah mengharamkan rawatan air minuman menggunakan klorin.
Katanya, ada dua cara rawatan air tanpa klorin iaitu dengan menggunakan teknologi osmosis balikan (RO) dan ultra violet.
Ironinya, menurut Pauzi, kebanyakan negara masih mengekalkan rawatan klorin kerana ia murah.
Bercerita lebih lanjut, menurut Pauzi yang juga ahli jawatankuasa Persatuan Saintis Muslim Malaysia, terdapat banyak punca pencemaran air yang boleh menjejaskan kesihatan manusia.



*Sumber kosmo

Thursday, March 31, 2011

~Fuhhhh...lega..~

Salam..


Aisehhh..lama tul aku tak mengupdate blog ni...sempat tgk2 jerk..bw kejap...pastu sambung bt keje...sbbnya Audit Bendahari Negeri nak turun...bila? harinya ari ni laa..hehe...tu yg tajuk atas tu bunyinya cam tu..hhehe..sebabnya baru lepas kena audit...alhamdulillah, semuanya berjalan ngan lancar...tak byk pun yg ditegur, cuma 1,2 perkara jer..yg lain semua ok...

25hb April ni pun ada Audit n Naziran SPEKS nak turun..nak cek pape yg patut..huhuhu...kena bersiap sedia la nampaknya...harap2 semuanya ok..

Wednesday, March 23, 2011

~Tahniah bt Adikku Shahirah~




Salam..

Tahniah bt adikku shahirah, mendapat result SPM yg cemerlang bagi aku..walaupun tuan punya badan tak berapa puas hati dgn result SPM sendiri....syukur la dgn apa yg kita perolehi...kita dah usaha menjawab soalan dgn sebaiknya dan bertawakal kpd Allah..dan skg dah dapat resultnya...tu la keputusan yg kita usahakan selama ni..syukur alhamdulillah la kan..byk gak A tu..apa pun..bila masuk Universiti nanti..tingkatkan usaha lagi utk dapat yg terbaik okey..


* Alhamdulillah..tetamu yg aku tunggu2 hadir jua tadi...hehehehe...bkn tak nak, tapi tunggu si adik ni besar sikit... :)

Tuesday, March 22, 2011

~Risau~

Salam...

Lama blog aku ni bersawang...mood nak update telah hilang...just blogwalking ke rumah u all's jer..itu pun baca tanpa meninggalkan komen..tak tahulaa kenapa kemalasan melanda...huhuhuhu...

Tajuk diatas tu mengatakan aku risau..risau kenapa? risau sbb tetamu yg selalunya hadir pada tiap2 bulan, belum hadir lagi pada bln ini...huhuhu...takpe..baru lewat sehari..kita bg peluang utk hadir dlm mgg ni..harap2 hadir la dikau...huhuhuhu


Wednesday, March 16, 2011

~Kenduri kahwin jadi majlis tahlil~


KOTA BHARU – Majlis kenduri kahwin yang sepatutnya diadakan semalam bagi meraikan bakal pengantin bertukar menjadi jamuan makan dan tahlil ekoran kematian pengantin lelaki, Muhammad Nor Farhan, 26, yang terlibat dalam kemalangan di Kilometer 2 Jalan Pasir Puteh-Jelor di Bukit Gedombak, dekat sini Khamis lalu.
Bapa Muhammad Nor Farhan, Razali Salleh, 50, berkata, tindakan itu dilakukan bagi memenuhi hajat arwah anaknya yang ingin menjamu penduduk dan rakan-rakannya. Muhammad Nor Farhan sepatutnya bernikah dengan pasangannya, Tuan Norhidayah Tuan Lah, 24, pada pukul 8 malam hari kejadian.
Bagaimanapun, pekerja Felcra itu maut empat jam sebelum bernikah apabila kereta jenis Proton Satria yang dipandunya bertembung dengan sebuah lori membawa sekam padi.
Sebelum kejadian, anak sulung daripada enam beradik itu dalam perjalanan dari tempat kerjanya di Kuala Berang, Terengganu ke rumahnya di Cabang Tiga, Pengkalan Chepa di sini.
Bercerita lanjut, Razali memberitahu, tujuan dia sekeluarga mengadakan kenduri itu ialah untuk meraikan jemputan yang datang dari jauh dan yang tidak mengetahui mengenai nasib yang menimpa anaknya.
Tinjauan Kosmo! pada pukul 11 pagi semalam mendapati, sebuah khemah berwarna biru dipasang dengan kerusi dan meja selain seekor kambing menjadi sajian tetamu.
“Kejadian tersebut turut membuatkan saya merasa risau mengenai nasib lima lagi anak lelaki saya yang bakal berkahwin kelak. Mungkin kejadian itu akan berulang terhadap mereka.
“Mereka bekerja jauh dan apabila pulang ke kampung, semuanya memandu kereta. Saya terlalu bimbang mengenai nasib mereka,” ceritanya ketika ditemui di sini semalam.
Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

ps: Takziah bt family dan pasangan arwah..semoga family dan pasangan arwah tabah menghadapi dugaan...mesti family dan pasangan arwah trauma dgn kejadian yg berlaku ni..al-fatihah..

Tuesday, March 15, 2011

~Hidung Berdarah~

Assalamualaikum...

Hari ni cam biasa aku bgn pagi siap2 barang kakak n adik, n siapkan air utk abg..dlm kul 6.45pg aku n abg angkat kakak n adik nak masuk dlm keta..bila letak kakak dlm keta abg perasan hidung kakak berdarah, tapi darah tu dah kering..aku dah cuak dah, dlm otak ni dah fikir macam2..kakak tak penah lagi kena hidung berdarah ni..risau kalau berdarah sbb lain..

Naik atas aku tgk kat bantal kakak mmg ada darah..mgkin darah tu kuar time dia tgh tido...aku tel mak aku ckp hidung kakak berdarah..suh adik aku tlg tgk2kan kakak..mak aku kata panas dalam tu..bila dlm badan panas darah akan kuar melalui hidung...

Adik aku kata semalam mmg kakak main kat luar waktu tengahari..mgkin sbb tu kot bila mlm darah kuar melalui hidung..harap2 ni la kejadian pertama dan terakhir...aku ni bkn apa, bila aku tgk darah kuar byk, aku jadi cuak, gelabah, panik..harap2 tak la jadi lagi lepas ni...

Korang ada pengalaman tak kejadian hidung berdarah ni kat anak...? korang bawak gi klinik tak? 



Aku ada search kat internet pasal hidung berdarah ni, :


PENDARAHAN HIDUNG 


Pengenalan 

Perdarahan hidung adalah masalah biasa yang berlaku dikalangan kanak-kanak. Ianya boleh
berlaku secara spontan atau disebabkan trauma. Walau bagaimanapun, kebanyakan sebabsebabnya tidak dapat dikenalpasti. Ia selalunya berkaitan dengan satu bahagian di dalam
hidung iaitu “little area” yang senang untuk berdarah.

Apakah yang menyebabkan hidung berdarah? 


Terdapat banyak sebab-sebab termasuk
• Sejuk dan alahan
• Jangkitan pada salur hidung (sinus)
• Trauma, sebagai contoh, menghembus hidung terlalu kuat,memicit hidung,kecederaan
pada bahagian dalam hidung,benda asing didalam hidung.
• Dinding tengah hidung senget
• Ketumbuhan di dalam hidung(contoh: polyps,tumor)
• Penyakit lain yang berkaitan(contohnya sakit buah pinggang yang yang kronik,
trombosaitopenia (bilangan  platlet yang rendah) dan penyakit darah contoh
hemophilia.
• Ubatan yang melambatkan pembekuan darah.
• Tindakbalas bahan kimia.
Kebanyakan kes tidak dapat dikenalpasti sebab-sebabnya.

Apakah tanda-tanda dan gejala? 


• Pendarahan satu atau kedua-dua lubang hidung.
• Kerap menelan darah yang menyebabkan muntah yang mengandungi darah.
• Merasa ada cecair dibelakang hidung dan tekak.

Apakah rawatan untuk hidung berdarah? 


Langkah kecemasan:
• Beri keselesaaan kepada kanak-kanak tersebut.
• Dudukan dia didalam keadaan menegak dan tunduk ke depan secara membongkok.
• Suruh kanak-kanak tersebut bernafas melalui mulut.  • Picit bahagian bawah hidung yang lembut selama 20-30 minit.
• Letakkan ketulan ais dipangkal hidung untuk menguncupkan salur darah seterusnya
mengurangkan pengaliran darah dibahagian tersebut.
• Lepaskan picitan pada hidung. Selepas 10  minit periksa samada pendarahan telah
berhenti atau tidak.
• Jika masih berdarah ulangi picit bahagian hidung selama 10 minit. Jika pendarahan
berterusan segeralah berjumpa doktor .
• Jika pendarahan telah berhenti, nasihatkan kanak-kanak tersebut supaya terus duduk
dan jangan menyapu atau bernafas melalui hidung.

Rawatan bergantung pada sebab-sebab:  
• Rawat masalah yang berkaitan.
• Nasihatkan supaya berhenti mengorek hidung dan menghembus hidung dengan kuat.
Dalam kes pendarahan yang tidak terkawal, pakar bahagian  telinga tekak hidung akan
memberi rawatan mengikut keadaan seperti membuat sumbatan pada hidung, penggunaan
bahan kimia/ubatan tertentu untuk menghentikan perdarahan.

Bagaimanakah anda mengelakkan dari hidung berdarah?  
• Elakkan dari mengorek dan menghembus hidung dengan kuat.
• Rawat masalah kesihatan yang boleh menyebabkan komplikasi hidung berdarah.

Apakah komplikasi?  
Dalam kes trauma adalah penting untuk memastikan tiada pengumpulan darah di septum
hidung untuk mengelakan terjadinya hidung “saddle”.(berbentuk pelana kuda)

Apakah telahan atau ramalan tentang penyakit  ini(prognosis)?
Bergantung pada sebab – sebab perdarahan. 90% perdarahan meningkat dari kawasan
“little”(bahagian hadapan septum hidung) dan peluang untuk sembuh adalah tinggi.



Saturday, March 12, 2011

~Meningkat Lagi Umurku..~


Happy bezday to me...hari ni genap la  umur aku 29thn..yakni thn terakhir dalam angka 20an..tahun dpn dah guna angka 3 plak...huhuhu..macam tak percaya je aku ni dah nak masuk 30an...sekejap je masa berlalu...rasanya baru slm aku hbs sekolah...padahal dah 12 thn berlalu tu...

Apa pun aku bersyukur sgt2 dgn keadaan sekarang ni yg serba serbi sederhana...dan aku bahagia disamping suami dan anak2...alhamdulillah 

Hadiah??? heheh...awal2 abg aku dah ckp dia tak tahu nak belikan aku apa..thn lepas dia bg jam tangan..tahun ni dia kata tak kan nak bg jam tangan lagi...hehehe..sudahnya dia tanya aku nak apa....aku pun tak th nak apa..aku ckp tak pe lah, bila aku nak sesuatu nanti br aku minta ngan dia..hehehe

key la..si kecik ni duk mengacau aku menaip jer...tak senang betul bila dia tgk mama dia duk dpn pc ni..ishhhhh


Monday, March 07, 2011

~Dpt Anak Buah Baru~

Lahir2 je terus celik mata...tgk sekeliling...bby zaman skg kan..

Alhamdulillah..adik ipar aku selamat melahirkan seorang puteri pukul 11.22 pagi tadi..seberat 3kg..
skg ni mak abah aku mempunyai 3 org cucu perempuan..hehehe..tak de lelaki lagi..2 org yg ada ni pun, dah meriuhkan keadaan..tambah lagi sorang tak tahu laa..hehehe

Zahirah ni pantang nampak bby..tak tahu la nanti bila adik ipar aku dah balik..mau dia cium geram..ari tu dia minta bby kat mak lang dia..hehehe..tu tandanya dia nak suh mak lang dia cepat2 kawin..hahaha...

Ramai yg suh aku tambah bby..hehe..niat dihati nak lagi..tapi nanti la dulu..tgg si zahirah besar sikit..skg ni br dua org ni pun cam 10 org..hahaha...selalu sgt mamanya jadi hulk..hehe


Adik bwh aku ngan Puterinya...nama tak tahu lagi..

Hari ni pulak bezday adik aku yg no 3..hari lahir dia dapat anak buah baru..hehe..thn depan leh sambut sesama..dlm family aku ni ramai bezday bln tiga..adik beradik aku je 3 org..termasuk aku..ni tambah lagi sorang bezday sm..hehe..pape pun tahniah bt adik aku, dah menjadi sorang ayah..

Buat adik aku janah..selamat hari lahir..thn depan blh la along tambah anak buah lagi..heheheh

Tuesday, March 01, 2011

~Bumi berharga RM14,844 trilion~



LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Seorang saintis telah mencipta formula untuk menilai harga planet Bumi dan dia menetapkan Bumi berharga 3,000 trilion (RM14,844 trilion), lapor sebuah akhbar semalam.
Saintis berkenaan yang bertugas di Universiti California-Santa Cruz, Greg Laughlin, membuat pengiraan itu berdasarkan faktor usia Bumi, saiz, suhu jisim dan beberapa statistik penting yang lain.
Dia mendapati Bumi adalah planet termahal berbanding planet-planet lain di cakerawala.
Cruz mencipta formula tersebut untuk menetapkan nilai planet-planet yang ditemui oleh kapal angkasa Kepler berharga £600 juta (RM2.9 bilion) milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).
"Saya percaya selama ini sukar untuk kita membayangkan nilai sesuatu planet terutamanya planet- planet yang menyerupai Bumi," katanya pada minggu lalu.
"Justeru, saya mencipta formula metrik ini supaya mudah untuk saya membuat penilaian sama ada sesuatu planet itu berharga atau sebaliknya," tambah Cruz.
Menurutnya, terdapat sekitar 1,235 planet di alam semesta dengan Marikh bernilai sekitar £10,000 (RM49,500), Zuhrah pula cuma 1 penny (RM0.04). - Kosmo

* Bagi aku bumi ni tak ternilai harganya...
*Byk yg nak diciterkn sebenarnya..tapi keBUSYan melanda..huhuhu


Monday, February 28, 2011

Nak Minta Tolong...

ENTRI MELEKAT...
SILA SCROLL KE BAWAH UTK ENTRI SETERUSNYA..TQ



Nak minta tolong vote or like Zahirah(adik)..saje suke2 masuk contest ni..mana tahu rezekikan..dpt la barang Simple Dimple ni utk adik..


Terima kasih sgt2 pada korang yg sudi klik like..sayang korang..


Klik Like kat SINI yer...TQ

Thursday, February 24, 2011

~Jawapan kepada Artikel JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"~

*image frm google.


Dapat artikal ni dari FB..semoga dgn membaca artikal ni org2 diluar sana faham dan jelas penerangan mengenai perkataan SALAM ni..jom baca..

Assalamualaikum, Beberapa hari kebelakangan ini tersebar artikel bertajuk JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM", yang dipanjangkan oleh orang yang berlainan. (juga di sini)

Mengapa sampai melarang menggunakan perkataan SALAM?

Perkataan SALAM atau AS SALAM tiada salahnya, malah merupakan salah satu Asmaul Husna. Saya tidak tahu siapa penulis asal artikel ini, yang sangat mengelirukan, kerana ramai yang telah copy & paste dan menyebarkannya. Yang pasti ia bukan bersumber dari Ustaz Zawawi, hanya kata-kata beliau digunakan dalam artikel ini.

Terjemahan ayatnya pun tidak lengkap...terus saja dimaksudkan SALAM itu sebagai SELAMAT TINGGAL...lalu diajak semua orang agar JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM". 

Penulisnya menulis: 
JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"

بِسْــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)


فَٱصۡفَحۡ عَنۡہُمۡ وَقُلۡ سَلَـٰمٌ۬‌ۚ فَسَوۡفَ يَعۡلَمُونَ

Terjemahan ayat yang lengkap seperti berikut: (Tuhan menjawab rayuannya dengan berfirman): "Jika demikian, maka janganlah engkau (wahai Muhammad) hiraukan mereka, dan katakanlah: ` Selamat tinggallah! ' Kemudian mereka akan mengetahui kelak (akibat keingkarannya)! " (Az-Zukhruf 43:89)

Salam maksudnya selamat, dalam terjemahan ayat ini, "salam" bermaksud ucapan selamat tinggal, namun ia tetap sebagai doa keselamatan bagi mereka, agar di suatu masa mereka yang engkar itu akan sedar. Ini dikategorikan oleh ulama tafsir sebagai salam al-Musalamah/al-Mutarakah; iaitu bermaksud selamat tinggal. Sementara salam bagi orang-orang mukmin disebut sebagai salam at-Tahiyyah; iaitu bermaksud mendoakan keselamatan dan keamanan. 

Mana boleh kita mengajak orang ramai agar jangan guna kalimah salam, sedangkan salam merupakan salah satu asmaul husna, dan banyak ayat-ayat yang menggunakan perkataan salam untuk mengucap takzim kepada para Nabi. Malah perkataan SALAM itu dari Allah SWT. 

سَلَـٰمٌ۬ قَوۡلاً۬ مِّن رَّبٍّ۬ رَّحِيمٍ۬

Salam sejahtera dari Tuhan Yang Maha Mengasihani. (Yaa Siin 36:58) 

Sebagai contoh, saya memetik beberapa ayat Al Quran:

وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ۬ فَحَيُّواْ بِأَحۡسَنَ مِنۡہَآ أَوۡ رُدُّوهَآ‌ۗ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَىۡءٍ حَسِيبًا 

Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (An-Nisaa' 4:86)

إِذۡ دَخَلُواْ عَلَيۡهِ فَقَالُواْ سَلَـٰمً۬ا قَالَ إِنَّا مِنكُمۡ وَجِلُونَ

Ketika mereka masuk mendapatkannya lalu memberi salam dengan berkata: "Selamat sejahtera kepadamu!" Ia berkata: "Sesungguhnya kami berasa takut kepada kamu". (Al-Hijr 15:52)

 سَلَـٰمٌ عَلَىٰ نُوحٍ۬ فِى ٱلۡعَـٰلَمِينَ  

"Salam sejahtera kepada Nabi Nuh dalam kalangan penduduk seluruh alam ! " (As-Saaffaat 37:79)

سَلَـٰمٌ عَلَىٰٓ إِبۡرَٲهِيمَ

"Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!". (As-Saaffaat 37:109)

Penulis-penulis artikel ini menggunakan kenyataan Al Fadhil Ustaz Zawawi sebagai menguatkan hujahnya, sedangkan tiada kaitan perenggan yang pertama dengan kenyataan Ustaz Zawawi, malah menggunakan gambar Ustaz Zawawi lagi...sangat mengelirukan.

Kita sering berselawat dan memberi salam kepada Rasulullah SAW dengan ucapan, 

الصلوة والسلام عليك يا رسول الله، الصلوة والسلام عليك يا حبيب الله

Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Rasulullah..
Selawat dan SALAM ke atasmu wahai Kekasih Allah..

Allah SWT memerintahkan kita berselawat dan mengucap SALAM kepada Rasulullah SAW, maksud firman Allah SWT,

إِنَّ ٱللَّهَ وَمَلَـٰٓٮِٕڪَتَهُ ۥ يُصَلُّونَ عَلَى ٱلنَّبِىِّۚ يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِيمًا

"Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi (Muhammad SAW); wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkanlah SALAM sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya. (Al-Ahzaab 33:56)

“Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi SALAM apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.” [Riwayat Al-Tabrani]

Adakah SALAM di sini bermaksud "SELAMAT TINGGAL"?

p/s: Untuk mendapat ayat-ayat yang menggunakan perkataan SALAM, sila layari www.surah.my, cari ayat guna keyword SALAM, tidak kurang 20 ayat terdapat perkataan SALAM.


~Pelakon lelaki popular dicekup JAIS~

HULU KLANG - Seorang pelakon terkenal bersama dua rakan serumahnya ditahan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) setelah didapati bersekedudukan dengan dua wanita di tingkat 13 sebuah kondominium di Bukit Antarabangsa di sini semalam.
Pelakon berusia 30-an bersama dua lelaki dan dua wanita itu ditahan selepas didapati dalam keadaan mencurigakan serta tidak mempunyai sebarang ikatan muhrim.
Menurut sumber, tiga anggota penguat kuasa JAIS dan tiga anggota polis telah menyerbu rumah berkenaan pada pukul 6.45 pagi selepas menerima aduan daripada orang awam.
"Serbuan dilakukan setelah polis menerima maklumat terdapat beberapa individu dalam rumah melakukan perkara tidak bermoral dan mencurigakan," katanya di sini semalam.

*Siapakah dia??  korang cubala teka sendiri...huhuhuhu..biarlah rahsia...nanti kuar la tu kat tv..

* sumber kosmo

Tuesday, February 22, 2011

~Calon pilihan raya UM ditemui lemah di Bangi~


KUALA LUMPUR - Pelajar Universiti Malaya (UM), Masturah Abu Bakar, 22, yang hilang pada petang Sabtu lalu dijumpai awal pagi semalam dalam keadaan lemah di tepi jalan berdekatan sebuah masjid di Teras Jernang, Bangi.
Menurut ibunya, Mariam Abdul Rashid, 50, Masturah telah menghubunginya dengan meminjam telefon bimbit seorang pemilik kedai makan yang berada bersebelahan masjid di situ.
"Dia hanya panggil saya umi, umi, lepas itu saya suruh dia panggil pemilik telefon bimbit sebab Masturah seolah-olah tidak boleh bercakap lagi," katanya pada satu sidang akhbar di Akademi Pengajian Melayu UM di sini semalam.
Mariam memberitahu, selepas diberitahu oleh pemilik kedai makan itu mengenai lokasi Masturah berada, beliau sekeluarga terus menjemput anaknya di masjid berkenaan.
"Keadaan Masturah lemah dan tidak bermaya sebab tidak makan. Dia ditinggalkan di situ oleh seseorang selepas hilang sejak petang Sabtu lalu... dia anak yang baik dan saya percaya dia tidak buat perkara yang tidak betul," tambahnya.
Cerita Lain blh klik sini 

Calon pilihan raya kampus UM bukan kes culik, kata polis


*sumber kosmo

* Alhamdulillah dah jmp semula dlm keadaan selamat, pg ahad ari tu kakak Masturah ni, Muhaini msg aku mengatakan adik dia Masturah ni hlg...dn minta sama2 doa n solat hajat semoga adik dia selamat..alhamdulillah semuanya selamat...


Monday, February 21, 2011

~Kejadian Pagi Isnin~

 As Salam...

Ari ni lambat aku smp opis..nak dkt kul 9pg baru aku sampai, pagi2 dah bt aku tak de mood, rasa cam malas nak gi keje..apa taknya,  demam kakak dah ok, si adik lak mula nak demam. Pastu nak gi keje pagi tadi si kakak nangis nak ikut, si adik, bila tgk si kakak nangis, dia pun ikut gak nangis..dlm tgh kelam kabut tu, sbb dah kul 7.40 pg, aku pun start enjin, letak handbag n handphone dlm keta, sebelum tutup keta tu mmg aku tekan button kunci, supaya kakak tak leh naik ikut pintu sebelah..rupa2nya aku tak perasasn yg pintu belah pemandu tertutup, tapi tak rapat..dan aku ni lak gi rapatkan pintu tu dgn harapan bila rapatkan pintu tu button tu leh ternaik..rupanya2 dia tak ternaik pun...uuwaaaaaaa...dah la kunci spare kat dalam handbeg, handbeg tu dalam keta..hp pun sama..dari nak cepat langsung terlambat terus..

Aku pun apa lagi, cari lah pembaris besi, dawai halus, dawai kasar segala nak bukak pintu, godek punya godek tak leh gak..tak lama lepas tu, abah aku balik dari surau, dia la yg buatkan, adalah lebih setengah jam godek2 sekali button kunci tu ternaik..alhamdulillah lega sesangat. Kakak yg nangis tadi dah senyap..si adik lak yg beria2 nangis..selalunya ok jer..ni agaknya sbb tak sedap badan, tu yg merengek2 jerk..

Tgk jam dah kul 8.30pg...nak rushing pun dh mmg lambatkan..so, bawak la cam biasa..dgn time2 cam ni lori dah byk dh kuar, lagi la lambat, nak potong lori tak leh..so, ikut je la bontot lori tu..smp opis kul 9 pg..huhuhu..dh la mmg ari isnin ni tak de mood nak keje..smp2 opis lak nk bt keje Sistem tak leh nak bukak.. bila jadi cam ni langsung hlg mood..huh..


Sunday, February 20, 2011

~Cuti Hujung Minggu~

Assalam...
Gambar sekadar hiasan..Tak kemana pun sabtu ahad ni..duk umah jerk..gmbar ni gambar kat Pantai Morib


Dua ari aku tak bersiaran...ari jumaat internet tak berapa nak ok..keje tak leh nak bt, blog tak leh nak update, nak gi jalan2 umah you alls pun tak sempat lagi..smlm mmg tak sempat aku nak update, just bukak jerk..baru duduk, si kakak n adik pun duk sama..huhuhu...so, tak leh nak kata apa lah..

Semalam ptg kakak demam, aku rasa badan dia panas sikit, bila tanya dia..dia kata tak demam..nak dkt maghrib tu, dlm kul 6.45 ptg, si kakak ajak gi klinik, agaknya dah rasa tak sedap badan kot..aku n abg siap2 terus gi klinik panel. Smp sana alhamdulillah la org tak ramai, doktor check suhu dia 38'c, doktor just bg ubat demam, antibiotik n sesema..

Balik umah terus bg kakak makan ubat, kul 9.30mlm kakak n adik dah tdo..rasa badan kakak demam dah kurang..dlm kul 3.30 pg kakak bgn, aku rasa badan kakak panas balik, nasib baik gak la gi klinik, ada gak  ubat nak bg kat dia..bg kakak makan ubat, pastu letak cool fever, kakak tdo balik. kul 6.40pg kakak bgn nak susu, rasa badan dia alhamdulillah la kurang sikit.


Sekadar hiasan..tak de kena mengena ngan cerita..hehe

Pagi tadi aku bt sarapan cucur bilis, lepas sarapan, mandikan adik lapkan kakak..dah siap pakai baju semua, kakak n adik tgk tv citer Jangan Pandang Belakang Congkak 2 kat ABO, khusyuk tgk smp la skg ni ha..blh la aku bt keje, basuh baju, sidai kain, basuh pinggan, lipat kain n update blog ni haa....nanti kalau sempat aku bw kat blog korang yerk..daaa


Friday, February 18, 2011

~Derita Si Comel Yg Di Dera~


KUALA LUMPUR: “Sayu hati saya apabila melihat keadaannya yang sebelum ini ceria kini menderita kerana terpaksa bertarung nyawa berikutan parah di kepala sejak 10 bulan lalu.
“Doktor beritahu masa depannya masih kabur dan kemungkinan tidak akan menjadi normal seperti kanak-kanak lain,” kata Rina Abdul Halim, 30, mengenai anaknya, Sheena Mohamad Safwan, 18 bulan.


Bayi perempuan itu kini menderita dan masih dirawat selepas mengalami pendarahan otak serius dan patah kaki dipercayai didera pengasuhnya ketika berusia enam bulan.
Kejadian itu menyebabkan bayi terbabit menjalani beberapa pembedahan bagi mengeluarkan darah beku di dalam otak, selain terlantar beberapa bulan di hospital.


Rina berkata, tragedi berkenaan berlaku selepas dia menghantar anak ketiganya itu ke rumah pengasuh di Mantin, Negeri Sembilan, pada April tahun lalu.


Menurutnya, ketika dihantar ke rumah pengasuh terbabit, Sheena sihat sebelum dia pergi bekerja di ibu kota menaiki komuter dari Seremban.

“Bagaimanapun, pada hari kejadian, saya tidak dapat mengambil Sheena berikutan komuter mengalami masalah sebelum meminta suami mengambil anak saya itu di rumah pengasuh kira-kira jam 5 petang.


“Pengasuh terbabit menghubungi kami supaya mengambil Sheena lebih awal dengan alasan hendak membuat persediaan menyambut hari jadi anaknya. Dia mempunyai dua anak perempuan berusia 12 bulan dan tujuh tahun,” katanya.




Menurutnya, dia yang tiba di rumah mula bimbang keadaan Sheena kerana asyik merengek serta menangis bahkan ada ketikanya mengalami kesukaran bernafas. “Saya yang menyangkakan anak kembung perut membawanya ke klinik dan doktor menyatakan mungkin dia tidak selesa kerana demam. “Namun, sebaik dibawa pulang, saya mula perasan terdapat bengkak pada pahanya sebelum membawanya semula ke klinik. Bagaimanapun, Sheena terpaksa dirujuk ke Hospital Tuanku Jaafar di Seremban, selepas keadaannya makin kritikal,” katanya.


Rina berkata, ketika di wad kecemasan, dia memberitahu doktor bertugas supaya berhati-hati sebelum menceritakan apa yang berlaku. “Namun segalanya terjawab apabila ujian X-ray mendapati paha anak saya patah dan bengkak di kepalanya kian ketara. Melihatkan itu, saya menghubungi pengasuh terbabit dan bertanyakan hal sebenar.


“Dia bagaimanapun memberitahu tiada apa yang berlaku serta tidak tahu punca kecederaan anak saya. Sheena kemudian dimasukkan ke wad kanak-kanak, ” katanya.


Namun, katanya, tidak lama kemudian bayinya tiba-tiba tidak sedarkan diri dan doktor memberitahu anak diserang sawan tiga kali ketika dirawat.


“Melihat keadaan anak saya bertambah serius, doktor mengesyaki sesuatu lalu mengarahkan dilakukan CT Scan dan keputusan menunjukkan anak saya mengalami pendarahan dalam otak.


“Sebaik mendengar khabar itu, saya bagaikan hilang arah apatah lagi memikirkan nyawa anak saya seolah-olah seperti telur di hujung tanduk. Sheena kemudian dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) sebelum pembedahan dilakukan pakar neurologi.


“Susulan itu, anak saya terlantar beberapa minggu di hospital berkenaan dan sebanyak enam pek darah beku dikeluarkan dari kepalanya. Pakar mata turut mengesahkan anak saya mengalami pendarahan di kedua-dua matanya,” katanya.


Rina berkata, berdasarkan laporan perubatan, doktor mengesyaki kecederaan anaknya berkemungkinan akibat digoncang dengan kuat (sindrom menggoncang bayi).


“Bagaimanapun, doktor tidak dapat memastikan bagaimana kaki Sheena boleh patah berikutan dia masih bayi dan belum boleh merangkak dan berjalan. “Kakinya yang patah dipakaikan hip-spica (menggunakan gentian kaca) selama hampir enam minggu. Untuk itu, saya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji selama empat bulan untuk menjaga anak saya itu,” katanya dengan nada sebak.


Menurutnya, dia kini masih perlu berulang-alik ke HKL dan Hospital Tuanku Jaafar, bagi mendapatkan rawatan bayinya.


Dia yang membuat laporan polis berhubung kes terbabit bagaimanapun pelik apabila belum ada tindakan undang-undang diambil walaupun sudah berulang kali mendapatkan penjelasan.


“Saya mahukan keadilan terhadap nasib bayi saya. Penderitaan Sheena terlalu teruk dan saya tidak boleh memaafkan apa yang berlaku begitu sahaja. Saya yakin polis mampu merungkai apa yang berlaku dan membawa individu yang bersalah ke muka pengadilan,” katanya.



* Ya Allah sayu hati ni tgk keadaan bby tu cam tu, seksa menanggung derita..mmg tak de sifat perikemanusiaan betul org yg bt bby tu cam tu...nak kata engkau tu tak de anak..ada, lebih kurang je umur dgn yg bby ni..org dah amanahkan utk jaga anak dia, jaga la bebetul, mentang2 la bkn anak engkau, sesuka hati nak bt anak org cam tu..bkn tak bayar..dah tentu bayarkan..ishhh...kesian tgk..kesian bg org2 yg suami isteri bekerja cam aku ni ha..nak tinggalkan anak ngan org terpaksa cari yg bebetul ikhlas nak jaga..agk2 rasa diri tu tak sabar, tak penyayang, tak leh nak jaga, jgn terima bila org minta jaga..jaga ank sendiri sudah..ni konon2 nak cari duit dari jaga anak org, tapi tak jaga bebetul, dera anak org..apalah nak jadi...tak faham aku... emosi lak aku pagi2 ni...huh....



*Sumber hmetro



Thursday, February 17, 2011

~BE yg dah Jadi ME~



Lama tak bukak Mr Nuffnang...tadi bukak Nuff, rupa2nya byk BE aku yg sebelum ni dah jadi ME..skg ni tinggal 4 BE yg tgh running..yg beranak panah tu BE baru..tq ye Mr Nuffnang..sudi bagi iklan baru..kira byklah gak kan 4 BE..harap2 lama la 4 BE ni running kat sini...

~Sesat Dalam Rumah Selepas Mencuri.~

KUALA LUMPUR: Pelik tapi benar. Itulah ungkapan yang dapat menggambarkan kejadian aneh menimpa seorang lelaki berusia 27 tahun yang gagal mencari jalan keluar selepas memecah masuk sebuah rumah di Kepong, di sini, Isnin lalu.
Apa yang menghairankan, suspek dilaporkan berpusing-pusing dalam rumah berkenaan hampir sejam selepas mencuri beberapa barangan berharga namun gagal menemui pintu keluar menyebabkan dia ‘terperangkap’ dalam rumah berkenaan.


Bertambah malang, apabila suspek akhirnya dicekup pihak berkuasa kira-kira jam 5 petang selepas kehadirannya disedari pemilik rumah berusia 64 tahun dan anak lelakinya berusia lingkungan 20-an yang baru pulang ke rumah itu.
Menurut sumber, ketika suspek memecah masuk rumah berkenaan, kediaman itu kosong kerana mangsa yang hanya tinggal berdua dengan anak lelakinya itu keluar berniaga.


“Sebaik pulang ke rumah, dua beranak itu melihat ada seorang lelaki tidak dikenali sedang berdiri di ruang tamu rumah bersama beberapa bungkusan barang kemas yang sudah dicurinya dianggarkan bernilai RM1,700.


“Dia (suspek) seperti kebingungan sebelum anak kepada pemilik rumah itu menghubungi polis,” katanya di sini, semalam.

Sumber berkata, lima minit kemudian sepasukan anggota yang bergegas ke lokasi kejadian berjaya menahan lelaki terbabit yang memberitahu dia bingung kerana tidak dapat keluar dari rumah berkenaan kerana tidak menjumpai jalan keluar selepas memasukinya. “Siasatan awal mendapati, suspek yang gagal keluar dari rumah mangsa sebenarnya melakukan perbuatan itu bersama seorang lagi rakannya berusia lingkungan 20-an.


“Namun, rakan subahat suspek hanya menunggu di kawasan luar kediaman mangsa dan dipercayai melarikan diri sebaik menyedari pemilik rumah itu pulang,” katanya.




Sumber berkata, hasil soal siasat, rakan suspek berjaya diberkas sekitar Kepong, di sini, kira-kira sejam kemudian.


Difahamkan, kedua-dua suspek yang juga warga tempatan itu ditahan mengikut Seksyen 457 Kanun Keseksaan.


Sementara itu, Ketua Polis Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan dan memberitahu kedua-dua suspek akan dituduh di mahkamah.








*sumber hmetro


* Ada gak lagi cam ni..aku ingatkan org dulu2 je yg reti buat sesatkan org..kira bgusla gak kan..sapa yg mencuri tak leh kuar dari umah yg dia curi tu..senang sikit nak tangkap pencuri..mak aku kata, arwah moyang aku dulu reti bt cam ni..tapi smp ke kitaorg dah tak reti..lagi pun mesti ada amalan yg kita kena amalkan ye tak..tak pun, susah2 sgt pasang jerk alam..hehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails