Followers

Tuesday, March 01, 2011

~Bumi berharga RM14,844 trilion~



LOS ANGELES, Amerika Syarikat (AS) - Seorang saintis telah mencipta formula untuk menilai harga planet Bumi dan dia menetapkan Bumi berharga 3,000 trilion (RM14,844 trilion), lapor sebuah akhbar semalam.
Saintis berkenaan yang bertugas di Universiti California-Santa Cruz, Greg Laughlin, membuat pengiraan itu berdasarkan faktor usia Bumi, saiz, suhu jisim dan beberapa statistik penting yang lain.
Dia mendapati Bumi adalah planet termahal berbanding planet-planet lain di cakerawala.
Cruz mencipta formula tersebut untuk menetapkan nilai planet-planet yang ditemui oleh kapal angkasa Kepler berharga £600 juta (RM2.9 bilion) milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA).
"Saya percaya selama ini sukar untuk kita membayangkan nilai sesuatu planet terutamanya planet- planet yang menyerupai Bumi," katanya pada minggu lalu.
"Justeru, saya mencipta formula metrik ini supaya mudah untuk saya membuat penilaian sama ada sesuatu planet itu berharga atau sebaliknya," tambah Cruz.
Menurutnya, terdapat sekitar 1,235 planet di alam semesta dengan Marikh bernilai sekitar £10,000 (RM49,500), Zuhrah pula cuma 1 penny (RM0.04). - Kosmo

* Bagi aku bumi ni tak ternilai harganya...
*Byk yg nak diciterkn sebenarnya..tapi keBUSYan melanda..huhuhu


10 Komen Sahabat Saya:

Ummu~Ishak said... [Reply to comment]

bengong punya mat saleh.

tiap yang Allah cipta ni takde harga yang boleh dinilaikan.

ade ke zuhrah dia letak tak sampai sesen pun.

cuba suruh dia cipta satu planet. jadi tak?

dasar kuffar suka merosakkan pemikiran orang lain

Sricahaya said... [Reply to comment]

@Ummu~Ishak

tau tak pe..
moga2 Allah beri hidayah pada org yg mencipta formula ni..amin..

ibunaznoy said... [Reply to comment]

mat saleh ni mcm2 hal kan,rajin sgt nak kaji & amik tau semua benda..

Sricahaya said... [Reply to comment]

@ibunaznoy

tu la tu..dorang nak kaji pastu kalau blh nak try bt kot..

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said... [Reply to comment]

betul tue..ape yg ALLAH cipta nie semuanya x ternilai harganya. suka suki je nak kata mcm tue.

Edy Zaidi said... [Reply to comment]

boleh tak beli planet lain?murah je tu

Sricahaya said... [Reply to comment]

@..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::..

tula pasal...

Sricahaya said... [Reply to comment]

@Edy Zaidi

hehe..murahkan planet zuhrah tu..blh plak nilaikan cam tu..sbr je la..

Amy Syaquena said... [Reply to comment]

semoga allah memberi hidayah kepada orang yang mencipta fomula nie..

Sricahaya said... [Reply to comment]

@Amy Syaquena

amin...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails